Bron:www.energieleveranciers.nl

Boete bij overstappen?

Wilt u overstappen van energieleverancier? Controleer altijd de voorwaarden van uw huidige energiecontract voordat u zich aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier. Afhankelijk van uw energiecontract kan een opzegtermijn of boete bij het overstappen gelden. De hoogte van de boete kan oplopen tot € 125,- per product, bij een consumenten contract. Wij hebben de mogelijke situaties voor u op een rijtje gezet.

1) Contract met onbepaalde looptijd: opzegtermijn en gratis opzeggen

Als u een energiecontract met looptijd voor onbepaalde tijd heeft, moet u rekening houden met een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. Een aantal energieleveranciers heeft een kortere opzegtermijn. Contracten met een looptijd voor onbepaalde tijd mag u altijd gratis opzeggen. Uw energieleverancier mag hiervoor geen kosten in rekening brengen.

2) Contract met vaste looptijd: opzegtermijn en opzegvergoeding

Heeft u een energiecontract met een bepaalde looptijd (bijvoorbeeld een jaarcontract), dan mag uw energieleverancier u een boete in rekening brengen indien u uw contract voortijdig wilt beëindigen. De Autoroteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximale hoogte van de boete vastgesteld. Energieleveranciers moeten zich aan deze maximale boete houden. Voor energiecontracten met een vaste looptijd gelden de volgende bedragen:

Resterende looptijdMaximale opzegvergoeding per product (stroom – gas)
1,5 jaar € 50,-  stroom   –  € 50,- gas
1,5 tot 2 jaar € 75,-  stroom  –  € 75,-  gas
2 tot 2,5 jaar € 100,-  stroom –  € 100,-  gas
meer dan 2,5 jaar € 125,-  stroom –  € 125,- gas

 

3) Contract dat stilzwijgend is verlengd: opzegtermijn en boete

Heeft u een energiecontract met een vaste looptijd en heeft uw energieleverancier gemeld dat uw contract steeds stilzwijgend wordt verlengd, dan mag de leverancier maximaal € 50,- opzegvergoeding per product (stroom en gas) in rekening brengen. Heeft uw energieleverancier dit niet gemeld, dan mag de opzegvergoeding maximaal € 25,- per product bedragen.

Let op: Sinds 1 december 2011 geldt dat contracten met een looptijd voor bepaalde tijd niet stilzwijgend verlengd mogen worden voor een langere periode.

Contract Einde Register (CER)

Het Contract Einde Register, kortweg CER, is sinds 1 augustus 2013 de centrale databank van alle lopende energiecontracten voor gas en elektriciteit van kleinverbruikers. In deze database staat per energiecontract de leverancier, einddatum en opzegtermijn. Uw nieuwe energieleverancier gebruikt deze gegevens om ervoor te zorgen dat uw nieuwe energiecontract naadloos aansluit op uw vorige contract, mits de einddatum van uw huidige contract niet te ver in de toekomst ligt. Over het algemeen kunt u uw overstap het beste in gang zetten zes tot acht weken voordat uw huidige contract afloopt.

Bron:www.energieleveranciers.nl