Heb ik een aparte meter nodig?

U heeft een meter nodig die de terug geleverde elektriciteit uit uw zonnepanelen registreert. Een ouderwetse draaimeter draait terug als u meer elektriciteit produceert dan u verbruikt, en registreert dus automatisch de stroom die u terug levert. Heeft u geen draaimeter, dan kan het zijn dat er bij uw netbeheerder een aparte meter moet worden aangevraagd.

Heeft u een Ferraris draaischijfmeter ?

Ferraris draaischijfmeter

Wij adviseren u deze meter niet te laten vervangen, tenzij het om een afgekeurde meter gaat. Er zijn ook enkele draaischijfmeters in omloop met een terugloopblokkering. Dit kunt u eenvoudig testen door op een zonnige dag zoveel mogelijk apparaten uit te zetten. U kunt dan zien of de meter terug loopt. Voordelen van de draaischijfmeter zijn dat de energieleverancier minder snel fouten kan maken met het verrekenen van de meterstanden en u kunt in principe onbeperkt terug leveren, zolang u niet meer opwekt dan u verbruikt.

 

 

Digitale Meter met terug lever telwerken.

Dezer hoeft u niet te vervangen. Er is een telwerk voor zowel verbruik als terug levering beschikbaar. Vraag voor u de meterstanden doorgeeft altijd eerst goed na hoe u deze dient aan te leveren.

Digitale Meter zonder terug lever telwerken

Deze meter dient u te laten vervangen. Met deze meter bespaart u alleen de zonnestroom die direct verbruikt wordt. De terug geleverde stroom krijgt u niet vergoed. De doorgaans kosteloze vervanging van uw meter kunt u bij uw netbeheerder aanvragen.
U moet wel uw netbeheerder te laten weten dat u zonnepanelen krijgt zodat ze de meterstanden van teruglevering ook opnemen en juist doorgeven aan uw energieleverancier. Let wel op dat ze dit op een juiste manier verwerken!