Moderne slavernij, kinderarbeid en onveilig werk in Indiase granietgroeves

geplaatst in: Energie, Geen categorie | 0

Moderne slavernij, kinderarbeid en onveilig werk in Indiase granietgroeves Geplaatst op

Bron
Landelijke India Werkgroep

Nieuw onderzoek, in opdracht van de Landelijke India Werkgroep en Stop Kinderarbeid, toont aan dat moderne slavernij, lage lonen, gevaarlijke en ongezonde werkomstandigheden veelvuldig voorkomen in Zuid-Indiase granietgroeves. In een aantal groeves is ook kinderarbeid aangetroffen.

Er is een groot verschil in arbeidsomstandigheden tussen vaste werknemers (met name opzichters) en tijdelijke arbeidskrachten (70% van de arbeiders). De eerste groep krijgt een veiligheidsuitrusting, een zorgververzekering en een arbeidscontract, terwijl de tijdelijke arbeidskrachten, die zware handarbeid verrichten, deze fundamentele arbeidsrechten moeten ontberen.

Het onderzoek laat zien dat graniet afkomstig uit de onderzochte groeves wordt geïmporteerd door 33 natuursteenbedrijven en 3 banken, waaronder de Nederlandse bedrijven Arte, Jetstone, Michel Oprey & Beisterveld (MO&B), Kerasom en het Belgische Beltrami en Hullebusch. Verder door bedrijven uit Australië, Canada, Duitsland, Liechtenstein, Oostenrijk, Spanje, het VK en de VS. China is ook een grote importeur, verwerker en her-exporteur van Indiase graniet voor de internationale markt.

Slechts enkele bedrijven zijn lid van duurzaamheidsinitiatieven gericht op het verbeteren van arbeidsomstandigheden in de natuursteensector, maar de problemen in groeves pakken ze nog maar nauwelijks aan. Het concept-rapport werd voor commentaar naar de 36 bedrijven, waaronder de banken, gestuurd. Alleen Nederlandse bedrijven, het Belgische Beltrami en de RBS bank reageerden.

Van groeve naar importeur

India behoort tot de topproducenten en exporteurs van graniet, een natuursteentype dat onder andere wordt gebruikt voor wand- en vloertegels, grafstenen en aanrechtbladen. Overheden in het westen zijn een belangrijke eindgebruiker van graniet, onder meer voor gebouwen, bestrating en pleinen. De helft van de wereldwijde export van ruwe graniet komt uit India.

Share ButtonFavoriteLoadingBewaar als favoriet tags keten, NGO, people Post navigatie ← Goedkope schoenen voor ons, maar in Azië wringt de schoen ASN Bank opent jacht op duurzaam ondernemerstalent →

Geef een reactie Reactie annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Original Article

Laat een reactie achter